Thursday, March 27, 2008

Apam Gula Hangus

Sudah lama saya tidak buat apam gula hangus ini. Entah macam mana terajinlah pula hendak buat apam gula hangus ini untuk sarapan pagi. Itupun saya hanya buat satu adunan sahaja dan memang cukup-cukup 21 acuan lompang (satu loyang). Hasilnya memang amat memuaskan. Kuih apam gula hangus ini lembut dan gebu serta sedap rasanya. Tidak rugi juga jika anda mencubanya.

Bahan2

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
-digoreng gulanya tanpa minyak sehingga cair dan bertukar warna keperangan... pastu masukkan air... kacau hingga benar2 larut dan tutup api. Biarkan suam

1/4 cawan gula halus
1 biji telur

-dipukul telur bersama gula halus hingga benar2 kembang

1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1 sudu soda bicarbonate

-diayak bersama sebanyak dua kali.

-Mula2 panaskan kukusan.
-Masukkan gula hangus tadi ke dalam adunan telur yang sudah dipukul tadi berselang seli dengan tepung. pukul hingga rata. Setelah itu, masukkan ke dalam bekas mangkuk lompang yang telah disapu dengan minyak sedikit. Tuang dalam separuh cawan sahaja. Kemudian kukus selama 20 minit atau sehingga benar2 masak dengan menggunakan api besar. Setelah masak... biarkan sejuk dan selepas itu barulah boleh keluarkan dari acuannya. Hidangkan bersama parutan kelapa muda....


No comments: