Sunday, March 23, 2008

DAGING DENDENG LIZA

Resepi ini juga saya perolehi dari seorang sahabat. Saya ubah sedikit untuk mendapatkan rasa yang lebih ideal dengan selera keluarga saya. Sememangnya hidangan ini agak mudah disediakan dan sesuai untuk dihidangkan sebagai makan hadap pengantin. Cuma ubah suai dengan kuliner yang menarik, sudah cukup memperlihatkan hidangan ini seakan mewah di meja makan.

Bahan2:
1/2 kilo daging (rebus, hiris nipis)
8 biji cili merah, ditumbuk
1 labu bawang besar. dihiris
6 biji bawang merah, ditumbuk
3 ulas bawang putih, ditumbuk
secubit belacan
1 batang serai, dititik
2 biji tomato sederhana (boleh juga gantikan dengan asam belimbing)
Sedikit perahan air asam jawa (kalau guna asam belimbing, bhn ini tak perlu)
2 sudu sos cili
Sedikit garam, gula dan ajinomoto.
sedikit air dan minyak untuk menumis

Caranya:
Daging yang telah dihiris nipis tadi di tumbuk jgn sampai hancur, sekadar untuk meleperkan daging tadi. Kemudian, goreng garing. Ketepikan. Sediakan bahan tumbuk siap ditumbuk bersama belacan. Panaskan minyak di dalam kuali dan kemudian tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan pula air asam jawa, serai dan kacau rata. Perisakan dengan sos cili, garam, gula dan ajinomoto. Kalau sudah sedap-sedap rasanya, bolehlah masukkan hirisan bawang besar dan tomato. Apabila bawang dan tomato sudah agak layu, barulah masukkan daging dan balik2kan hingga rata. Tutup api dan bolehlah dihidangkan. Senang dan mudah saja.

No comments: